Do konce AKCE zbývá

Vlastnosti nožů

Kde se vzal nápad vyrábět keramické nože?
Za vznikem keramických nožů stojí kosmické výzkumy, díky kterým má tento materiál tvrdost, řeznost a hlavně trvanlivost mnohokrát větší než ocel.

Jaká je tvrdost keramických nožů?
Tvrdosti čepelí keramických nožů jsou 7 až 9. Diamant má tvrdost 10, z těchto čísel vidíte, že se keramické nože přibližují tvrdosti diamantu. Nejlepší ocel má tvrdost čtyřikrát nebo pětkrát menší.

Z čeho přesně jsou keramické nože vyrobeny?
Vyrábí se z novodobé keramické látky, která je nazvaná oxid zirkoničitý. Právě tento materiál je na stupnici tvrdosti hned pod diamantem a jeho původní použití mělo být v průmyslu, kde se opotřebovávaly kovové komponenty.

Je možné, že se keramický nůž může poškodit?
Ano je to možné, při pádu na zem hrozí odštípnutí špičky, ale ve většině případů se noži nic nestane. Pokud se ulomí malá část špičky, není problém nůž dále používat.

Je možné keramický nůž zničit?
U nože můžete oštípat ostří, pokud budete krájet tvrdě předměty, jako jsou kosti nebo mražené výrobky. Jestli se pokusíte nožem něco páčit, hrozí, že zlomíte čepel.

Mohu umýt keramický nůž v kuchyňské myčce?
Ano, je to možné. Jen musíte nůž umístit do fixované podoby, aby se při mytí nestřetl s jinými tvrdými předměty. Myčka časem poškodí dřevěné rukojeti u nožů. Krájené potraviny se, ale k noži nepřichytávají, proto je nejlepší nůž opláchnout pouze vodou a utřít.

Jak je možné, že keramické nože jsou tak drahé?
Materiál, ze kterého jsou keramické nože vyráběny, je nový a převratný. Výrobní náklady jsou tedy o mnoho větší než náklady na výrobu oceli. Za vyšší cenu, ale dostanete o dost kvalitní nůž než je nůž z oceli a Vaše práce v kuchyni bude příjemnější.

Kam ukládat keramické nože?
Úplně nejlepším úložištěm pro keramické nože jsou dřevěné stojany, které každý výrobce keramických nožů má v nabídce. Pokud nechcete investovat další peníze do stojanů, stačí, pokud necháte keramické nože uložené v krabičce, ve které jste jej zakoupili.

Jak se vyrábí keramické nože?
Z keramického prášku, který je pod vysokým tlakem až několika tun. Dále speciální pojivo, které je obsahem keramického prášku umožní vzniklému polotovaru držet svůj tvar při vypékání, které se provádí několik dní za extrémních teplot, které jsou vyšší než 1000 °C. Po této vysoké teplotě se čepel pomocí diamantového kotouče brousí a leští, aby získala konečný tvar. Následně se na ní připevní rukojeť.

Je možné si keramické nože vyzkoušet?
Ne není to možné, ale pokud si keramické nože objednáte po telefonu nebo v internetovém obchodě, poskytneme vám záruku na 14-ti denní lhůtu na vyzkoušení zboží. Během této doby můžete keramické nože vrátit zpět bez udání důvodu.

Jsou keramické nože v záruce?
Ano jsou, jako jedni z mála poskytujeme na všechny nože v nabídce záruku 3 roky.

Jsou keramické nože nezávadné?
Všechny nože jsou prověřeny českou autorizovanou laboratoří a dokonce i nezávislým německým institutem.

Je možné si nabrousit keramický nůž doma?
Můžete si nože nabrousit i doma, ale pokud je špatně nabrousíte, můžete způsobit nožům mikro prasklinky ve struktuře, které jsou k vidění pouze mikroskopem. Ve finále se, ale prasklinky budou zvětšovat a později se nůž znehodnotí.

Na co je potřeba si dát pozor, když kupujeme keramický nůž?
Pozorně se podívejte, jestli je čepel a obal od keramického nože označena logem výrobce. Výrobce nožů musí mít provedeny atesty zdravotní nezávadnosti a na vyžádání musí být schopen tyto atesty svému zákazníkovi předložit. U každého keramického nože by měl být přiložen návod v českém jazyce, označení distributora apod.. Jestliže svůj nákup keramického nože uskutečňujete v internetovém obchodě, máte právo produkt do 14 dní vrátit bez udání důvodu a požadovat vrácení peněz. Každý výrobce by správně měl svým zákazníkům poskytovat zákaznický servis a nabízet i broušení nožů. Při koupi keramických nožů musíte obdržet daňový doklad s uvedením adresy prodávajícího, abyste mohli uplatnit případnou reklamaci.

Jaké potraviny můžete keramickým nožem krájet?
Měkké pečivo, sýry, uzeniny. Vykostěné a rozmražené maso. Vajíčka natvrdo, Cibuli, mrkev, cuketu, hlávkový salát, bylinky, okurky, rajčata, papriky, jablka, kiwi, hrušky. Je možné krájet i citrusy, jahody, banány a jiné potraviny, ovoce nebo zeleninu. Při správném zacházení lze krájet i hlávkové a čínské zelí, celer, kedlubny, melouny, ananas, broskve, avokádo, špek, slaninu a maso. Keramickému noži nedělá problém ani tvrdý salám, uzenina a jiné.

Jaké potraviny keramickým nožem určitě nekrájet?
Zmrzlé potraviny, tvrdé pečivo, maso s kostmi, kokosové ořechy, slupka ananasu a jiné.

Jak by se mělo správně keramickým nožem krájet?
Krájejte jedině pohybem vpřed a vzad. V žádném případě nekrájejte páčením a pohyby čepelí do stran. Krájet byste měli na umělé nebo dřevěném prkénku. Je lepší, když krájené potraviny hrnete tupou stranou ostří a keramické nože ukládejte vždy v dřevěném stojánku nebo originální krabičce.

Čeho byste se měli vyvarovat při práci s keramickým nožem?
Rozhodně byste neměli krájet zmrzlé potraviny, kosti a potraviny s tužší slupkou. Okoralý nebo tvrdý chléb a pečivo také není vhodné krájet keramickým nožem. Maso nebo jiné potraviny vždy krájet na dřevěném nebo keramickém prkénku. Nůž by kuchyňskou desku ve vaší kuchyni ihned poškrábal. Zabránit pádu nože na zem. Keramickým nožem rozhodně nenarážejte do porcelánu, příborů, nádobí a dalších tvrdých materiálů. Zabraňte keramickému noži styk s otevřeným ohněm, protože keramika teplo přenáší. Nůž neostřete běžným brouskem, který je určen pro broušení nožů s ocelovou čepelí.

Opravdu keramické nože neničí vitamíny v potravinách?
Ano, keramický nůž je vyvinut, tak aby zanechal veškeré vitamíny v potravinách. Kovové nástroje dokážou zničit část vitamínů a enzymů díky malému elektrickému náboji vzniklém při krájení.

Jaké prkénko používat při krájení keramickým nožem?
Pokud krájíte keramickým nožem, měli byste používat jedině plastové, keramické nebo dřevné prkénko. Při krájení na skleněných, ale také třeba i na porcelánových nebo mramorových površích se může ostří poškodit.

Co dělat s keramickým nožem, pokud se u něho na ostří udělá „zub“?
Pokud se vám povedl udělat na ostří nože zub, je to následek nesprávného používání nože. Vyvarujte se tedy takové práci s nožem, při které došlo k poškození. Na ostří nože toto poškození nemá žádný vliv, a i kdyby mělo, lze ostří vždy nabrousit na speciálním diamantovém brusu. 

Celkem zboží: 0 ks
Celkem bez DPH: 0 Kč
Celkem s DPH: 0 Kč
Celkem s DPH: 0 €


Jan Žďárek
Telefon: +420 775 303 545

14.12.2014 | Nevíte co dobrého si uvařit? Čerpejte inspiraci na www.ok-recepty.cz

Používáte již keramické nože??

ANO

 

39.6 %

NE

 

30.5 %

PŘEMÝŠLÍM O NICH

 

30 %

celkem hlasů: 4587